Mensen met een verstandelijke beperking zelfstandig op reis met het openbaar vervoer, begeleid door een mobiele app. Dat is het idee. Een idee dat inmiddels werkelijkheid is. En binnenkort komt de app er ook voor iOS.

GoOVMeer dan 150.000 mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsstoornis kunnen niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Dus blijven ze thuis. Of gaan met duur speciaal vervoer of met begeleiding. GoOV is een app die mensen stap voor stap meeneemt in het openbaar vervoer. Die vraagt of je je OV-chipkaart bij je hebt. Je vertelt waar het goede perron is. Wanneer je uit moet stappen. En als je vragen hebt of als je in paniek bent, bel je met één druk op de knop om hulp. En omdat je begeleider precies kan zien waar je bent, kun je nooit verdwalen.

Door mensen te ondersteunen meer zelfredzaam te worden, dragen we indirect bij aan de mogelijkheid om eigen keuzes te maken. De eigenheid wordt daarmee vergroot, wat weer een positief effect heeft op het emotionele welzijn. Het mag duidelijk zijn dat dit welkom is voor het individu, maar ook de samenleving wint erbij.

GoOV is een app die geld bespaart en verzorgers ontlast. Maar vooral een app die mensen helpt om zelfstandig op stap te kunnen. Zelfstandig, maar nooit alleen.

PinkValley en het idee

Rens Kempen pitcht zijn idee bij Protoype This

Pitch Protoype This, PinkRoccade Healthcare in Apeldoorn

Toen PinkRoccade met de denktank PinkValley zorgprofessionals en ambtenaren uitdaagde om hun idee voor een mobiele app te delen, hoefde ik niet lang na te denken. Het idee was in grote lijnen al klaar. Tijdens het event Friet Friday, bij PinkRoccade in ‘s-Hertogenbosch presenteerde ik de eerste plannen. Als een van de challengers mocht ik het idee pitchen bij Prototype This. Een prototype van de app werd door de jury verkozen als een van de initiatieven die door mochten naar de finale.

Peter Papegaaij pitchte tijdens Innoveren doe je samen, op 25 september in Bussum, het idee in 1 minuut. Het publiek vond ons app-concept duidelijk het beste idee. We kregen een overweldigend applaus. PinkRoccade overhandigde ons een grote cheque, goed voor 400 ontwikkeluren bij applicatie-ontwikkelaar Yonder.

GoOV voor iOS

Voor Android bestaat de app GoOV. Recent hebben PinkRoccade en GoOV een overeenkomst gesloten voor de doorontwikkeling van de app voor de iPhone en iPad.

Videoconference met Yonder in Roemenië

Eerste Demo GoOV iOS

Door samen te werken kunnen we nog meer mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning bieden bij het reizen met het OV. En daarbij hoeven we geen concessies te doen. Binnen de beschikbare 400 uren kan Yonder een complete app ontwikkelen, die alle functies heeft die we graag zouden zien.

De eerste demo hebben we onlangs mogen bewonderen in een videoconference met Yonder in Roemenië. De app is bijna af! Binnen enkele weken verwachten we de eerste versie van de GoOV iOS app te kunnen presenteren.
 
Houd dus zeker mijn blog in de gaten. Als u zich inschrijft voor updates via e-mail hoeft u niets te missen.

 

Leave a Reply